Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

51α Δημήτρια: Το... Αστυβάλ της Θεσσαλονίκης από τα έγκατα του Μετρό

voria.gr, 21/09/2016
Υπό το σύνθημα «Όχι πια χθες, μόνο αύριο», τα φετινά Δημήτρια υπόσχονται ένα πολυποίκιλο, πολυδιάστατο και δημιουργικό φθινόπωρο...


Υπό τους ήχους μουσικής από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και κάτω από το έδαφος, στη στάση «Πανεπιστήμιο-ΔΕΘ» του Μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών «Δημητρίων» (δείτε το εδώ).
Για έναν ολόκληρο μήνα, τον Οκτώβριο, πολιτιστικοί χώροι της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν 43 εκδηλώσεις-δράσεις για τη μουσική, τον χορό, το θέατρο και τα εικαστικά. Υπό το σύνθημα «Όχι πια χθες, μόνο αύριο», τα φετινά Δημήτρια υπόσχονται ένα πολυποίκιλο, πολυδιάστατο και δημιουργικό φθινόπωρο.

Για μια συμβολική συνέντευξη μέσα στο σταθμό του Μετρό έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον εκσυχρονισμό των Δημητρίων. Μίλησε για τρεις θησαυρούς της πόλης, τους νέους, το λιμάνι και την ιστορία. «Τα Δημήτρια, το "Αστυβάλ" είναι ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται σιγά σιγά για να βρει μια νέα ταυτότητα», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βγουν νέα ταλέντα, φέραμε τον Παβαρότι και χέστηκε η φοράδα... Σκοπός είναι να παράγει η πόλη».

Για την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να γίνει ένα Φεστιβάλ σύγχρονο για την πόλη έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου. «Ένα Φεστιβάλ που θα αφήνει πίσω το χθες, χωρίς όμως να το ακυρώνει. Η εποχή απαιτεί καινούργιες προτάσεις, καινούργιο συγχρονισμό», υπογράμμισε η κ. Χρυσίδου. 
Τον χαιρετισμό του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου μετέφερε ο διευθυντής Γιώργος Κωνσταντινίδης. «Το Μετρό έρχεται στη Θεσσαλονίκη και συναντά τα Δημήτρια. Το 2016 είναι ιστορική χρονιά καθώς υπήρξε η επανεκκίνηση των εργασιών. Τα Μετρό είναι ένα έργο που είναι δεμένο με τον πολιτισμό της πόλης, λόγω και της ύπαρξης των αρχαίων», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο κ. Μυλόπουλος. 

Το πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων από την 1η Οκτωβρίου μέχρι 23η Οκτωβρίου, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε αναλυτικά από τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά για την παρουσία της εικαστικού, σκηνοθέτη, performer Γιόκο Όνο, η οποία αποτελεί το πιο βαρύ χαρτί για τα φετινά Δημήτρια. Η κεντρική της εγκατάσταση θα είναι το Ex It, μια σειρά από 100 φέρετρα και ισάριθμα ελαιόδεντρα, που φύονται μέσα από τις ξύλινες κατασκευές. Τα φέρετρα είναι... προσφορά γνωστού γραφείου τελετών της Θεσσαλονίκης. Επίσης, δεκάδες καθρέφτες θα γίνουν θρύψαλα και θα... επανασυγκολληθούν στην performance της Γιόκο Ονο, Mend Peace/Mirrors, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, ενώ σκάλες μικρές και μεγάλες, σε όλα τα χρώματα θα γεμίσουν έναν άλλο χώρο στην εγκατάσταση Skyladders.
Τα φετινά Δημήτρια, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται.





 



Κάτια Γερακαρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.