Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο «εκλεκτός» των… συμβούλων και της εργοδοσίας

ergasianet.gr, 16/09/2016
Η κυβέρνηση διδάσκεται και μαθαίνει. Ο κοινωνικός αυτοματισμός σε πλήρη εξέλιξη. Θέλουν να μετακυλίσουν τις ευθύνες τους σε άλλους...
 
Τα κυβερνητικά στελέχη και οι διάφοροι… υπουργικοί και πρωθυπουργικοί σύμβουλοι τελευταία πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις και τις παρεμβάσεις τους, με στόχο την κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Φαίνεται πως βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να γίνει πιο εύκολο το πέρασμα των νέων αντεργατικών μέτρων και η αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, όταν ψήφισε το 3ο μνημόνιο. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι επιθέσεις Βερναρδάκη στην ΑΔΕΔΥ ή οι συλλήβδην κατηγορίες στα συνδικάτα, αξιοποιώντας την αρνητική άποψη που έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, μετά τις παρεμβάσεις στο δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα και την προσπάθεια χειραφέτησής του από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρατηρούνται «νέα ήθη και έθιμα» στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το πολύπαθο μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως κατήγγειλαν σε μέλη του ΜΕΤΑ αλλά και στο ergasianet.gr, εργαζόμενοι στο μετρό (στο έργο, για χρόνια, υπάρχουν δύο ξεχωριστά σωματεία, ένα στον κατασκευαστικό τομέα και ένα στον αρχαιολογικό), έχει δημιουργηθεί ένα σωματείο, το ΣΕΛΕΜΘ με έντονα εργοδοτικά χαρακτηριστικά, και όχι μόνον. Μάλιστα, το εν λόγω σωματείο προχωρεί παράτυπα το αμέσως επόμενο διάστημα στην προκήρυξη εκλογών, καταγγέλλοντας τους απολυμένους συνδικαλιστές του μετρό ότι «δεν εκπροσωπούν πλέον τίποτα».

Όσο για σύνθεση του υπάρχοντος – παράτυπου 7μελούς «διοικητικού συμβούλιού του», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ergasianet.gr, βρίσκονται και τρεις ένθερμοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, του φασιστικού δηλαδή μορφώματος που προσπαθεί να βρει «κερκόπορτα» και να εισβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα, δουλεύοντας βεβαίως υπέρ του κεφαλαίου και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με κάθε τρόπο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως οι «3» δουλεύουν προς την κατεύθυνση της αποδοχής της επιχειρησιακής σύμβασης που προτείνει η εργοδοσία του μετρό Θεσσαλονίκης.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ακόμα και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα του συγκεκριμένου εργοδοτικού σωματείου να το εγγράψει στη δύναμή του. Επιπλέον, το «εργοδοτικό» του χαρακτήρα του φαίνεται, «βγάζει μάτι» -όπως λέει και ο λαός-, και από ένα άλλο γεγονός: τη στάση της διοίκησης:

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο διευθυντής της «Αττικό Μετρό» στη Βόρεια Ελλάδα και ένας κυβερνητικός σύμβουλος έχουν πάρει από «το χεράκι» τον εκλεκτό τους, τον περιφέρουν από εργοτάξιο σε εργοτάξιο και τον παρουσιάζουν στους έκπληκτους εργαζομένους – συναδέλφους του, με την υπόδειξη ότι «είναι ο άνθρωπος στον οποίο πρέπει από εδώ και πέρα να λένε τα προβλήματά τους» και ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα τους». Και αυτός ο «εκλεκτός», που τον έβγαλαν κυριολεκτικά από τα σκάμματα του έργου, είναι ο άνθρωπος που προορίζουν για πρόεδρο του ΣΕΛΕΜΘ.

Ο «εκλεκτός» τους, όμως, ουδέποτε έχει συνδικαλιστεί στο παρελθόν, ούτε έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων, και πολύ αμφιβάλλει η ιστοσελίδα αν ξέρει τι σημαίνει η λέξη «συνδικαλισμός». Διότι εάν γνώριζε, θα ήξερε ότι οι συνδικαλιστές εκλέγονται και δεν διορίζονται. Λεπτομέρειες, θα πείτε, για έναν που αποδέχεται το ρόλο του εγκάθετου στο συνδικαλιστικό κίνημα, πολλώ δε μάλλον όταν το ένα «χέρι» του το κρατά κυβερνητικός σύμβουλος με «ειδικότητα» το στρατηγικό σχεδιασμό. Και επιπλέον, όταν είναι «πατριώτες» (κατάγονται από την ίδια πόλη), είναι φίλοι και ομοϊδεάτες στον… οπορτουνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι εργαζόμενοι έχουν το λόγο και πλέον –με τη μετάλλαξη της κυβέρνησης και το μνημόνιο 3- βλέπουν πλέον καθαρά την αλήθεια θα δώσουν και την τελικά και αρμόζουσα απάντηση απέναντι σε αυτό το σκηνικό που πάει να στηθεί εις βάρος τους, εις βάρος των συμφερόντων τους, εις βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος και της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.