Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

«Βόμβα» υδραργύρου στο μετρό

dimokratianews.gr, 10/06/2017
Νέα διακοπή  στο έργο της Θεσσαλονίκης λόγω τοξικών 
Συναγερμός έχει σημάνει στο μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς στο αρχαιολογικό σκάμμα στην Αγίας Σοφίας ήρθε στο φως υδράργυρος, ένα επικίνδυνο τοξικό μέταλλο, το μοναδικό σε υγρή μορφή. Ολοι οι εργαζόμενοι στο σκάμμα, 62 άτομα, υποβάλλονται άμεσα σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τον υδράργυρο!..


Η βόρεια πλευρά του εργοταξίου, που βρίσκεται πάνω από την οδό Εγνατία, όπου εντοπίστηκε το υλικό, σφραγίστηκε, και οι αρχαιολογικές ανασκαφές διακόπηκαν μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον, επειδή το συγκεκριμένο μέταλλο είναι επικίνδυνο για την υγεία, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ποιότητας του αέρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σε αυτόν σωματίδια υδραργύρου.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε υδράργυρος στο μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς τον Φεβρουάριο του 2012 το τοξικό μέταλλο εντοπίστηκε στο εργοτάξιο της Βενιζέλου. Τότε, ευτυχώς, διαπιστώθηκε ότι ούτε οι εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί ούτε όμως και ο αέρας. Η ιστορία, αν εξαιρέσει κανείς την καθυστέρηση στο έργο, είχε αίσιο τέλος.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης μοιάζει πλέον με ένα σύγχρονο Γεφύρι της Αρτας. Τι κι αν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος μιλά για επιτάχυνση των εργασιών; Τι κι αν λέει ότι οι εργασίες θα διακοπούν μόνο για έναν μήνα; Οι Θεσσαλονικείς έχουν πλέον εμπειρία και ξέρουν. «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν», όπως λέει το θρυλικό δημοτικό τραγούδι, που αναφέρεται στο Γεφύρι της Αρτας. Ο υδράργυρος αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το υπόγειο έργο.

Οπως έγινε το 2012, η συλλογή και η απομάκρυνση του επικίνδυνου μετάλλου, το οποίο είναι ανακατεμένο με χώμα, θα γίνει από συνεργεία εταιρίας η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση τοξικών υλικών. Εκτός από τις εξετάσεις του αέρα και των εργαζομένων μένει να φανεί σε τι βάθος βρίσκεται ο υδράργυρος.
Μέχρι την ολοκλήρωση της απορρύπανσης δεν θα εκτελεστεί καμία εργασία στο σκάμμα. Πώς όμως βρέθηκε ο υδράργυρος εκεί;

Πιθανολογείται ότι αποτελεί κατάλοιπο από εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας της βυζαντινής περιόδου. Πάντως στη νότια πλευρά του εργοταξίου οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται κανονικά.


Ρεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη
Φωτό: Αρχείο Παύλου Μακρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.